Air-pot tegla za uzgoj ljutih papričica

2015. godina je treća godina kako se bavim uzgojem, pa sam uz povišene gredice odlučio isprobati i jednu novu tehnologiju za uzgoj, radi se o specijalnoj tegli naziva Air-pot.

Teglu sam pronašao na internetu već davno, a uspio sam ju nabaviti u Zagrebu u trgovini Culture indoor.
Model koji sam uzeo se zove Air-pot Hydro 15l.

Za početak sam uzeo dvije tegle kapaciteta 15l, cijena jedne je 90 kn. Istina, skuplje su od standardnih tegli, ali za bolji i veći urod ću riskirati :D.

U filmu ispod možete vidjeti na kom principu funkcionira Air-pot, za one kojima se ne da gledati film ukratko, korijen dolazi do rupica na vrhovima koji se nalaze sa strane tegle i kada izviri van, shvati da nema dalje i suši se, a istovremeno “tjera” snagu u stabljiku i povećava joj rast cca 20-30%. Uz to je dovod kisika do korijena biljke puno veći što joj odgovara i to nagrađuje bogatijim urodom.

Sastavljanje Air-pot tegle

Tegla dolazi rasklopljena, međutim, sastavljanje je vrlo jednostavno i sastoji se od 3 komponente. Tijelo tegle, podnica te vijci za učvršćivanje (2 komada). Uz to je potrebno nabaviti i podlošku za višak vode, svoju sam uzeo u Bauhausu, može biti okruglog ili četvrtastog oblika. Cijena podloška je bila 40 kn/kom. Na videu ispod gledamo kako se tegla sklapa.

Budući da je ovo prvi puta da koristim Air-pot tegle, za test sam odabrao dvije veće sadnice koje sam kupio na sajmu Floraart na Bundeku ove godine. Prodavačica je tvrdila da ima najljuću sadnicu na svijetu, Trinidad Scorpion Moruga, međutim morao sam ju razočarati s informacijom da to nije točno, već da je trenutni šampion Carolina Reaper :). Ali, pokazalo se da kupljena sadnica nije TS Moruga, nego nešto sasvim drugo, što me malo razočaralo, ali kada sam vidio veličinu ploda iz Air-pot tegle i sa ostalih sadnica koja rastu u povišenim gredicama ipak sam se razvedrio.

air-pot

air-pot-tegle

Uz službenu Air-pot stranicu, postoji dodatna sa savjetima oko uzgoja, a nalazi se na adresi Air-potgardener.

killa

Web designer | Internet Marketing Specialist | Hiker | Biker | Adventurer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *